Lesley belde me collect call vanuit de gevangenis. Ik parafraseer: ‘De politie heeft met grof geweld vier dagen lang invallen gedaan. Telkens werd ik geboeid en moest ik in een lastige positie zes uur op de grond liggen. Ik ben tenminste twintig keer tegen mijn hoofd geschopt en meerdere keren in mijn rug. De politie ging ook op mijn armen staan en spoog in mijn gezicht. Ondanks dat ik me niet verzette en meewerkte. Andere gevangenen werden met pepperspray besproeid en nog harder geslagen; de huid was opengebarsten en er stroomde bloed uit het hoofd. De bendeleden van Les Choneros wilden vervolgens wraak nemen en de bewakers aanvallen en ontvoeren, net zoals die van Los Lobos in een andere gevangenis hadden gedaan, maar verschillende gevangenen hebben de maffia overtuigd om dit niet te doen en op te roepen tot vrede. Inmiddels is het weer rustig. Veel gevangenen hier zijn onschuldig, terwijl moordenaars en maffialeiders worden vrijgesproken. Alles is hier corrupt, met geld kom je vrij. Wij weigeren daar aan mee te doen, het recht moet zegevieren.’

Klik hier om de (aanloop naar de) rechtsgang te volgen. En hier voor bijdragen van Marthijn.