PERSBERICHT – presentatie DE VIJF / THE FIVE

PERSBERICHT

Tilburg, 29 februari 2024

Presentatie van  DE VIJF en THE FIVE

Schrijver A.H.J. Dautzenberg presenteert op zondagmiddag 10 maart in het Tilburgse rockcafé Little Devil zijn libertijnse roman DE VIJF. Aansluitend vindt een try-out plaats van THE FIVE, een muziekstuk van componist/videomaker Merijn Bisschops dat geïnspireerd is op Dautzenbergs roman. Het stuk wordt uitgevoerd door het Vlaamse gitaarkwartet Zwerm en percussioniste Karen Willems. De aanvang is 15 uur.

Dautzenberg verkent met zijn roman de vrijheid van meningsuiting in het huidige tijdsgewricht, en in het bijzonder de rol die kunst inneemt in dat discours. Vier tienermeisjes delen een duivelse drift naar seks en geweld. Ze leven zich helemaal uit in een ondergronds kunstwerk en verpulveren niet alleen de grenzen van de heersende moraal, maar ook die van de taal. Dautzenberg: ‘De roman vormt in zekere zin een pharmakon, gif en geneesmiddel tegelijk. We zijn geneigd om in kunst, en zeker in de literatuur, alleen het sublieme van de mens te tonen. Ik spiegel met mijn boek vooral het abjecte; we moeten bereid zijn de potentiële beul in onszelf te zien, het beest. The impulse of the perverse, om Edgar Allan Poe te citeren. Seks en geweld zijn oerdriften die geen motief nodig hebben om zich te manifesteren.’

Enerverende concertervaring
Bisschops vormde de complexe structuur, spanningsboog, karakters en stijlkeuzes van het boek om tot een op zichzelf staande concertervaring. Bisschops: ‘Op het eerste gehoor wordt THE FIVE een bruut muziekstuk met invloeden van drone doom, metal en indierock, maar zoals ook het boek meerdere lagen heeft om af te pellen, zit onder die ruwe buitenkant de mij kenmerkende rijke emotionele binnenwereld, instrumentale verfijning en uitdagende microtonaliteit. DE VIJF opent een onafwendbare discussie over wat er in deze tijd wel of niet gezegd, geschreven of vertoond mag worden. Ik ga vanuit mijn artistieke visie een bijdrage leveren aan dat discours.’

A.H.J. Dautzenberg (Heerlen, 1967) is een geëngageerd en spraakmakend schrijver. In zijn werk laat hij keer op keer zien dat hij haarfijn de polsslag van de tijd aanvoelt, zoals met het initiatief Quiet 500, waarmee hij de stille armoede in Nederland een gezicht gaf. Hij kreeg er de Impact Award voor. Hij schreef ruim twintig boeken – romans, verhalen, brieven, gedichten en essays. Zijn werk werd genomineerd voor diverse literaire prijzen. Samen met Rob Moonen en veertien andere kunstenaars ontwikkelt hij de eerste muzische natuursonnettencyclus van Nederland. Dautzenberg woont en werkt sinds 1987 in Tilburg.
www.ahjdautzenberg.nl

Merijn Bisschops (Tilburg, 1981) is componist, fotograaf en videomaker. Hij creëert met totaalkunstwerken ervaringen die mensen een ongebruikelijk perspectief bieden op zichzelf, hun omgeving en kunst in het bijzonder. Zijn werk wordt op toonaangevende festivals over de hele wereld uitgevoerd. Van 2006 tot 2022 was hij artistiek en zakelijk leider van De Link, een concertorganisatie voor nieuwe muziek in Tilburg. Onlangs verscheen zijn fotoboek Tilburg, Stadrandschap.
www.merijnbisschops.nl

Zwerm is een in 2007 opgericht Belgisch elektrisch gitaarkwartet. Ze verkennen meerdere genres, van renaissancemuziek tot hedendaags klassiek en rock. Daarbij werken ze samen met verschillende (inter)nationale componisten, performers, theatermakers en beeldende kunstenaars. Ze treden op in gerenommeerde zalen over de hele wereld. Voor THE FIVE werken ze samen met Karen Willems. De Vlaamse percussioniste speelde onder meer samen met Arno en Zita Swoon.
www.zwerm.be