El mundo no es libre

Marthijn stuurde me onderstaande tekst, met het verzoek die op mijn site te plaatsen. Waarvan akte.

31-12-2023

Je zou maar in een wereld leven met alleen maar aardige mensen. Kon dat maar.

Eenzaamheid. Soledad. Ik zit voor de verandering niet op de grond, maar op een stoel. Een stoel van plastic. Una silla de plastico. Muziek luisterend. Escuchando música.

Uitstel van de dood is het. Aplazamiento de la muerte, sí.

Cojo geeft me een hand. Cojo me da la mano. Een mooie zeer donkere jongen van negentien jaar. Met een lieve lach op zijn gezicht. Un hermoso muchacho, de piel muy oscura, de diecinueve años. Él es de Colombia, Cali.

Laatste dag van 2023. Último día de dos mil novecientos veintitres. Mañana Año Nuevo.

De plastic stoel wordt me ontnomen. De stoelen worden opgestapeld en weggebracht. Ik zit nu weer op de grond leunend tegen de muur.

“X” via WhatsApp: “Beter nieuwjaar toegewenst straks. Weet het duurt daar nog ff, maar ik ga slapen bijtijds.”

Zes uur tijdsverschil. Diferencia horaria de seis horas. Ik loop achter, terwijl ik voor loop.

Nu komt iemand met coke op zijn hand naar me toe, maar ik hoef geen snuif. Hij heeft een spottende bijnaam. De nicknames die velen hier hebben zijn vaak spottend. Daré algunos ejemplos: La Mula: De Ezelin. Pato Gordo: Dikke Eend, Chancho: Varken, etc. Van de meesten hoor je nooit sus nombres reales.

Lesley en ik zitten onschuldig vast in een schuldige wereld. Un mundo culpable. De dag dat we vrijkomen zijn we nog steeds niet vrij. De wereld is onvrij. El mundo no es libre.

MU