Situatie in Ecuador verslechtert

In de vleugel van de Guayaquil-gevangenis waar Lesley en Marthijn vastzitten, heeft het Ecuadoraanse leger afgelopen zaterdag bij een grootschalige inval de leider van een van de grootste bendes van Ecuador weggehaald en overgeplaatst. Adolfo Macias Villamar, alias Fito – veroordeeld tot 34 jaar gevangenisstraf wegens drugshandel, georganiseerde misdaad en moord – wordt verdacht van betrokkenheid bij de dodelijke aanslag op presidentskandidaat Fernando Villavicencio. Bij de inval werden wapens, munitie en explosieven gevonden. Alle cellen in de vleugel werden doorzocht en telefoons in beslag genomen, ook die van Marthijn en Lesley. Er is dus geen contact meer met hen mogelijk. Afgelopen vrijdag liet Lesley weten dat ze voortgang boeken met het leren van Spaans. ‘Marth oefent dagelijks uren met Duolingo en leesboekjes. Zijn woordenschat is ruim. Maar mensen verstaan kan hij niet zo goed. Ik versta mensen. En kan gesprekken voeren. Maar woordenschat is onvoldoende. Lezen kan ik goed. Ik whatsapp en social media veel in het Spaans.’ Ook stuurde hij een foto van hun weer volledig genezen poesje. Het schriftelijke vonnis is voor zover bekend nog altijd niet openbaar gemaakt.

Ik heb mijn contactpersonen bij Dutch&Detained en Reclassering op de hoogte gebracht.

Zie hier voor de updates over de situatie, helemaal naar beneden scrollen.