Dautzenberg, Storm en DeSire

De schrijvers A.H.J. Dautzenberg en Arie Storm presenteren op zaterdagmiddag 9 november hun nieuwe roman in muziekcentrum Paradox. Speciale gast is Ricky DeSire, de zelfverklaarde Koning van de Nederlandstalige Rock & Roll. De Rotterdammer bouwt al bijna veertig jaar aan een uniek oeuvre en is zelden live te zien. Om 15 uur start het programma (inloop vanaf 14.30 uur), de toegang is gratis.

In het Amsterdamse studentenweekblad Propria Cures schreef (gastredacteur) A.H.J. Dautzenberg onlangs over de unieke samenwerking met Arie Storm: ‘Twee voormalige “vijanden” die vrede hebben gesloten, zelfs vrienden zijn geworden en nu gezamenlijk het verschijnen van hun nieuwe boeken willen vieren. En dan nu de grote vraag: kan de werkelijkheid zoveel v’s überhaupt wel aan?’ Dautzenberg presenteert in Paradox Geestman (uitgeverij Atlas Contact), Storm List en leed (uitgeverij Prometheus). Boekhandel Livius de Zevensprong is aanwezig met de boeken. Ook het recente album van Rick DeSire is in Paradox te koop, Overal Tegenin (Excelsior Recordings).

Geestman
Een man en een vrouw ontmoeten elkaar voor het eerst. De man voelt zich niet op zijn gemak en klimt in paniek uit het raam van zijn woning. Buiten ontmoet hij een vogeltje dat hem aanmoedigt in een regenplas te duiken. In de beste traditie van Alice in Wonderland begint daar het grote vallen. Achter deze raadselachtige vertelling gaat het verhaal schuil van een schrijver die zich in een huwelijkscrisis bevindt. In zijn streven een echte man te worden, doet hij een beroep op zijn onderbewustzijn, de literatuur en zoekt hij de grenzen op van de verbeelding.

Geestman is een roman die doet wat grote literatuur moet doen: ontregelen en nieuwe inzichten bieden. Er is vervreemding en herkenning, het is tegelijk zacht en gruwelijk, als een trip waarvan je de afloop van tevoren niet kent.

A.H.J. Dautzenberg (1967) debuteerde in 2010 met Vogels met zwarte poten kun je niet vreten en schreef in rap tempo aan een rijk en veelzijdig oeuvre van romans, verhalen, essays, gedichten en toneel. Zijn werk werd voor verschillende literaire prijzen genomineerd en in 2016 werd hem de Rotterdamse cultuurprijs, de Peter Bruyn Penning, toegekend. Hij is onlangs benoemd tot stadsdichter van Tilburg.

List en leed
Pas als de schrijver August Voois het manuscript van zijn nieuwe roman bij zijn redacteur heeft ingeleverd, beseft hij dat hij de namen van zijn personages niet heeft veranderd. De mensen die hij kent en die een rol in zijn boek spelen komen er onder hun eigen naam in voor. August denkt dat hij nog alle tijd heeft om daar iets aan te doen, maar hij krijgt onaangekondigd bezoek van een man met een merkwaardig bericht: de werkelijkheid zit anders in elkaar dan August altijd dacht. Als hij niet snel optreedt, zou er spoedig wel eens geen werkelijkheid meer kunnen zijn. De man stelt August een bizarre ruil voor. En August gaat er zowaar geestdriftig op in. Dit zou voor hem wel eens de mogelijkheid kunnen zijn om te ontsnappen aan zijn vastgelopen leven. Of toch niet?

List en leed is een komedie met een ernstige ondertoon. Welke rol kan literaire fictie nog spelen in een wereld waarin waarheid en verzinsels soms niet meer van elkaar te onderscheiden zijn? List en leed is een roman vol leven, humor en raadsels – na het lezen van dit boek kijk je zeker niet meer op dezelfde manier naar de wereld.

Arie Storm (1963) is een Nederlands schrijver en literatuurcriticus. Hij debuteerde in 1994 met de roman Hémans duik, die vervolgens werd genomineerd voor de Debutantenprijs. Tegenwoordig schrijft hij voor Het Parool, Vrij Nederland en Propria Cures. Vroeger publiceerde hij ook in Bzzlletin en Snoecks Almanak. Hij was van 2007 tot 2014 te horen als literatuurrecensent in de TROS Nieuwsshow op NPO Radio 1.

Ricky DeSire
Sinds de jaren 80 brengt Ricky DeSire (Eric de Boer) met enige regelmaat en in samenwerking met verschillende muzikanten, singles en platen uit. Toch is het hem tot op heden niet gelukt een groot publiek te bereiken, ondanks een tomeloze toewijding en inzet. Begin dit jaar ging een documentaire over zijn leven en werk in première op het Internationaal Film Festival Rotterdam. In deze film blikt Eric terug op zijn carrière en kijkt hij naar de toekomst. We zien hoe hij ondanks alle tegenslagen en het gebrek aan erkenning nog altijd hoopt op een doorbraak bij een groot publiek. Daarnaast zien we een muzikant en artiest die zijn hele leven wijdt aan het creëren van een uniek oeuvre dat hij zelf als zijn levenswerk beschouwd. Ricky speelt in Paradox enkele klassiekers én nieuw werk.