Winnaar Impact Award 2016 geeft prijzengeld door

PERSBERICHT

Tilburg, 8 februari 2017

Winnaar Impact Award 2016 geeft prijzengeld door

Harma Heikens, Betonfraktion, Diederik Stapel, Nathan Rutjes en Tinkebell ontvangen elk € 5000,-. A.H.J. Dautzenberg won op 2 december de Impact Award 2016 voor de Quiet 500. Hij besloot het merendeel van het prijzengeld door te geven aan vijf kunstprojecten waarmee hij verwantschap voelt. Hij liet zich daarbij inspireren door een lezeres van de Quiet 500 die een deel van een ontvangen erfenis aan het blad schonk en bestempelde als ‘doorgeefgeld’.

Dautzenberg won € 30.000,- voor zijn rol bij de Quiet 500, de armoedeglossy die schuurt. Juryvoorzitter Hedy d’Ancona: ‘Dautzenberg onderscheidde zich door zijn inzet en vermogen om een grote groep mensen te organiseren en te mobiliseren rond het probleem en daarbij veel publiciteit te genereren.’ Het geld gaat naar projecten uit verschillende kunstdisciplines. Dautzenberg hoopt dat de ontvangers het geld op hun beurt ook weer doorgeven, mochten ze daartoe is de gelegenheid zijn. Hij licht zijn keuze toe:

Harma Heikens
‘Harma maakt levensgrote, polychrome beelden die persoonlijke ervaringen verbinden met actuele thema’s. Seksuele uitbuiting en politiek geïnspireerd geweld komen veelvuldig terug in haar werk. Haar beeldtaal is ontleend aan de pulp- en volkscultuur, maar ook aan cinema en cartoons. Het werk roept vaak uitgesproken reacties op. Onlangs cancelde KochXBos Gallery een geplande expositie, omdat in een van haar installaties een brandende Amerikaanse vlag te zien is.’

Betonfraktion
‘Het noise rock trio bevraagt met zijn vaak ongrijpbare composities de gewoontes binnen de rockmuziek en met zijn dadaïstische tekstcollages de maatschappelijke conventies. Betonfraktion is uit op beproevingen. Niets is evident. Niets is heilig. Betonfraktion is luid, solide, gedreven en queer. Onlangs verscheen het derde album, ‘I Changed My Sex’ bij Blowpipe Records. Zanger/tekstdichter Nick J. Swarth werkte ook mee aan de Quiet 500.’

Diederik Stapel
‘Diederik werkt aan een toneelstuk waarin hij het ultieme onvermogen van de postmoderne maatschappij verkent: het voorkomen van geweld. Directe aanleiding vormen de aanslagen van Anders Breivik in Oslo en op het eiland Utøya, waarbij 77 mensen werden gedood. Stapel werkt samen met Stichting De Onderstroom, die als doel heeft maatschappelijke schurende onderwerpen voor het voetlicht te brengen. Johan Simons heeft zich bereid verklaard de regie op zich te nemen.’

Nathan Rutjes
‘De middenvelder van Roda JC is uitgeroepen tot Maatschappelijk Speler Eredivisie 2016. Feel the positivity luidt zijn credo. Nathan is op een actieve manier bij verschillende maatschappelijke projecten betrokken. Ik wil hem uitdagen om met het beschikbaar gestelde geld een of meerdere kunstenaars bij zijn werk te betrekken. Voetbal, kunst, samenleving – dat lijkt me een cocktail die tot veel moois kan leiden in mijn geboortestreek.’

Tinkebell
‘Tinkebell is een kunstenaar die de wereld beter wil maken en daarbij vooral de dubbele moraal aan de kaak stelt. Ze bestrijkt een breed scala aan onderwerpen, benadert deze op de meest uiteenlopende, onconventionele manieren en durft daarbij ook de overheid uit te dagen. Tinkebell blinkt uit in daadkracht en doorzettingsvermogen. Ze trekt veel publiciteit en gebruikt die vervolgens om haar doelen te bereiken.’

De tweede editie van de Quiet 500 verscheen op 17 oktober 2016, Wereldarmoededag. Inmiddels zijn er twintigduizend exemplaren verkocht. Drie Quote-miljonairs hebben zich in de afgelopen maanden gemeld om mee te denken over armoedeverlichting. Groningen, Maastricht, ’s-Hertogenbosch en de Drechtsteden overwegen om in navolging van Tilburg een Quiet Community op te richten.