q500

Quiet 500, de glossy die schuurt

Op Wereldarmoededag (17 oktober) wordt de Quiet 500 gepresenteerd, de tegenhanger van de Quote 500. De cover is van ‘schuurpapier’, op de achterkant staat het armoedegedicht dat Dichter des Vaderlands Anne Vegter voor het blad schreef. Daarnaast bijdragen van onder anderen Herman Koch, Connie Palmen, Özcan Akyol, Kenny B en Guus Meeuwis. In het honderdvijftig pagina’s tellende magazine is een uitneembare kinderspecial opgenomen, Quiet Kids.

In de Quiet 500 staan reportages over de Quiet Community, positieve portretten van mensen die het hoofd boven water proberen te houden, parodiërende ‘advertenties’en een ranglijst met de vijfhonderd armste Nederlanders. Ook werkten aan het blad verschillende bekende schrijvers en cartoonisten mee. Zo tekende Peter de Wit voor de Quiet 500 enkele afleveringen van Sigmund en schreef Libris Literatuurprijswinnaar Ilja Leonard Pfeijffer een tweegesprek over armoede.

Quiet Kids en lesbrief
In de glossy is een uitneembare special opgenomen van vierentwintig pagina’s, Quiet Kids. Hierin staan nieuwe verhalen van Paul van Loon (Dolfje Weerwolfje), Mirjam Oldenhave (Mees Kees), interviews, puzzels, cartoons en de nodige tips. Samen met uitgeverij Zwijsen ontwikkelden we een speciale lesbrief. Het pakket wordt gratis beschikbaar gesteld aan de bovenbouwklassen van lagere scholen.

17 oktober: Herman Koch, Paul Haenen e.v.a.
De Quiet 500 wordt feestelijk gelanceerd op maandag 17 oktober, Wereldarmoededag, in theater De NWE Vorst in Tilburg. Het programma begint om 17 uur en duurt tot 18.30 uur. De presentatie is in handen van Paul Haenen. Er zijn optredens van onder andere Herman Koch, Dichter des Vaderlands Anne Vegter, dansgezelschap Trash en betonfraktion. Verder zijn er volop Quiet members, Quiet aanbieders en Quiet kids op het podium aanwezig. De toegang is gratis, maar vol = vol.

De Quiet 500 wordt via Betapress verspreid in een oplage van veertigduizend exemplaren en zal vanaf 18 oktober landelijk te koop zijn bij meer dan drieduizend verkooppunten en via www.quiet500.nl . De prijs is € 10,-. De opbrengst gaat volledig naar innovatieve armoedeprojecten.

Quiet Community
De eerste editie van de Quiet 500 verscheen in 2013. Het blad inspireerde twee Quote-miljonairs tot het oprichten van de Quiet Community, een marktplaats zonder geld waar halen, brengen en delen centraal staan. Begin dit jaar startte een pilot in Tilburg. Het succesvolle concept won dit voorjaar een Dutch Interactive Award en onlangs de Social Innovation Award 2016. De Quiet Community (ICT en draaiboek) wordt begin 2017 gratis beschikbaar gesteld aan andere grote steden en regio’s.

De Quiet 500 is een initiatief van schrijver A.H.J. Dautzenberg.

 

cover-quiet-kids