Door het drama bij Charlie Hebdo ligt Fontys opnieuw onder vuur. Om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen ondertekende het instituut een petitie en maakte daar publiekelijk de nodige muziek bij. Hypocriet, zeiden sommigen, want een paar maanden geleden ontsloegen jullie Dautzenberg als docent, omdat hij als schrijver ’te controversieel’ was en geen collega die daartegen ageerde. Alleen Diederik Stapel nam uit protest ontslag.

Fontys wordt in mijn ogen geleid door een College van Bestuur dat nogal autoritair opereert. Met andere woorden: het is behoorlijk verticaal ingesteld en niet zo van de dialoog. (En dan druk ik me netjes uit.)

Mijn ontslag zorgde voor de nodige onrust, ook bij docenten. Die durfden hun onbehagen echter niet te uiten, bang om het CvB te ontrieven. Door ‘Charlie Hebdo’ en de reactie daarop is hun misnoegen alleen maar toegenomen. Het CvB blijft echter stoïcijns op het deksel van de pan zitten,waardoor de stoom niet kan ontsnappen.

Nu ‘Fontys’ door de buitenwacht over één kam wordt geschoren, komt het gedrag van individuele docenten in een kwaad daglicht te staan. Docenten zijn soms net moslims en pedofielen.

Zie ook Tzum literair weblog

A.H.J. Dautzenberg