Onderstaand de speech van A.H.J. Dautzenberg tijdens de opening van de (verboden) tentoonstelling Gratis is het woord niet in Den Haag.

Oh Oh Den Haag

‘Wanneer je één stap in Den Haag zet, maken we je dood!’
Afzender: de supporters van ADO Den Haag.
De reden: mijn strijd tegen de heksenjacht op pedofielen.

Nogmaals: iederéén heeft recht op zijn dromen, fantasieën en verlangens en mag daar van getuigen. Vrijheid van meningsuiting noemen we dit. Wellicht is dit fenomeen nog niet tot alle wijken van Den Haag doorgedrongen.

Ik ontving opvallend veel (doods)bedreigingen uit… juist, Den Haag. Dat heeft vast te maken met die beroemde kale Hagenees die alle ruimte krijgt om zijn militante pedohaat te verkondigen en het volk op te hitsen.

Zijn invloed is groot; dit jaar zijn meerdere optredens van mij in Den Haag gecanceld, ‘uit veiligheidsoverwegingen’. Zelf ga ik een confrontatie niet uit de weg, maar literaire organisaties zijn een stuk laffer. De tijd dat schrijven in één adem genoemd werd met woorden als ‘anarchie’ en ‘verzet’ ligt enkele decennia achter ons.

Den Haag, de stad waar de persdienst (!) van ADO Den Haag de supporters oproept om een stikker te kopen met de tekst: ‘ik ben anti-pedo!’ Nu weet ik dat de gemiddelde ADO Den Haag-supporter een moreel rechtschapen mens is zonder strafblad, dus die oproep zal gelukkig in goede aarde vallen…

Den Haag, de stad ook van Henk Koorn, zanger van Hallo Venray. Enkele maanden geleden weigerde hij om met mij op één podium te staan en zorgde er zo voor dat ik niet welkom was op het festival Into The Great Wide Open. Ook collega-kunstenaars hebben een onderbuik.

Den Haag, de stad ook waar de politiek zetelt. De machtspolitici die, met één oog op de opiniepeilingen gericht, hun populistisch geblaat de ether in zenden. De machtspolitici die, niet gehinderd door enig intellectueel program, hun kop in het zand steken wanneer onderwerpen zoals de vrijheid van meningsuiting op de agenda zouden moeten staan. Ze tonen een verbijsterend gebrek aan empathie.

Den Haag, de stad waar het Blonde Beest Uit Venlo zijn ongepolijste vreemdelingenhaat ventileert en daarbij gedoogd/gesteund wordt door de VVD en het CDA. Hoe zouden historici over pakweg dertig jaar tegen de geblondeerde rechts-extremist aankijken? Zouden ze zich verwonderen over het geringe verzet tegen zijn fascistische uitspraken? Zouden ze zich verbazen over zijn populariteit in een land dat zich altijd zo afficheert met termen als ‘progressief’, ‘tolerant’ en ‘ruimdenkend’?

Den Haag, de stad waar erotische kunstwerken worden geweerd uit de openbare ruimte. In een tijd waarin het internet bezit neemt van alle huiskamers, voelt de gemeente zich geroepen om het volk te vrijwaren van al te expliciete kunst. Het Opschonend Realisme kent blijkbaar geen grenzen.

Den Haag, de stad ook waar de minister van Cultuur van kunstenaars ondernemers wil maken. Marktwerking, noemt ze dat. Vraaggericht werken. Maken wat het volk wil. Sinds eind jaren tachtig hebben verschillende televisiemakers dit devies ter harte genomen. We hebben RTL 4, RTL 5, RTL7, RTL 8, Veronica, NET 5, en SBS 6. Die werken vraaggericht. Het resultaat: rabiate rotzooi.

Kunstenaars moeten juist ook marktcorrigerend kunnen werken. Onafhankelijk en onderzoekend. De rafelranden ontginnen, de moraal bevechten, het collectieve incasseringsvermogen bevruchten. Dat staat allemaal op gespannen voet met ondernemerschap. En ik kan het weten.

Den Haag, de stad waar een schilderij niet naar kut mag stinken. Kutten behoren te stinken, ook op schilderijen.

Den Haag, de stad waar werk van Kamagurka niet wordt toegelaten tot het stadhuis. Schilderijen van Kamagurka moeten altijd en overal worden toegelaten. Ook in Den Haag.

Den Haag, de stad die zo langzamerhand de heftig kloppende clitoris vormt van een ronduit intolerant Nederland.

Wat zit er godverdomme bij jullie in het water?

Oh, oh, Den Haag, mooie stad achter de duinen
De Schilderswijk, Lange Poten en het Plein
Oh, oh, Den Haag, ik zou met niemand willen ruilen
Meteen gaan huilen, als ik geen Hagenees zou zijn

Ik wens jullie veel succes!