Persbericht – Quiet 500

Rijkdom erotiseert en wordt gevierd. Armoede wordt in stilte beleden. Vandaar de Quiet 500, een glossy magazine waarin de (stille) armoede vanuit verschillende kanten wordt belicht. De redactie daagt hiermee de 500 rijkste Nederlanders uit om mee te werken aan armoedebestrijding. Het blad wordt op donderdag 17 oktober, Wereldarmoededag, gepresenteerd in de Nieuwe Vorst in Tilburg. Gerrit Poels (de Broodpater) reikt het eerste exemplaar uit aan staatssecretaris Jetta Klijnsma. Quiet 500 is een idee van de schrijver A.H.J. Dautzenberg.

Het hoofddoel van Quiet 500 is bewustwording; veel mensen weten niet wat het betekent om met (bijna) geen geld te moeten rondkomen. Daarnaast wil de redactie met het blad geld ophalen voor armoedeprojecten. Dat gebeurt op een ludieke manier. Alle mensen die dit jaar in de Quote 500 staan, krijgen een exemplaar van het blad. Een bedelbrief op niveau. Daarmee doet de redactie een moreel appèl op de rijksten, om de armsten te helpen. Daarnaast ontvangen alle Kamerleden, gedeputeerden, wethouders van Sociale Zaken en burgemeesters in Nederland het blad. Ter inspiratie.

Vrijwilligers

De Quiet 500 is een idee van de schrijver A.H.J. Dautzenberg. Eind 2012 startte hij samen met Bart van Dalen, Ralf Embrechts en Hans van Vugt het project op. Het blad is vervolgens op vrijwillige basis gemaakt door een dertigtal professionals: cartoonisten, columnisten, (stads)dichters, fotografen, journalisten, schrijvers en vormgevers. Wethouder Auke Blauwbroek maakt in de Quiet 500 zijn debuut als columnist.

Wereldarmoededag

De presentatie van het blad vindt plaats op 17 oktober, tussen 17 en 19 uur, in de rode salon van theater De Nieuwe Vorst, Willem II-straat 49 in Tilburg. De toegang is gratis, iedereen is welkom. De presentatie is in handen van podiumdier Frank van Pamelen en journalist Toine van Corven. Er zijn optredens, gesprekken en interviews. Het eerste exemplaar wordt aan staatssecretaris Jetta Kleinsma uitgereikt door Gerrit Poels, hét gezicht van armoedebestrijding in Tilburg.

Diezelfde dag staat betonfraktion, ‘de armste band van Nederland’, op het balkon van het Paleis-Raadhuis aan het Stadhuisplein in Tilburg. Om 13 uur treden ze op om aandacht te vragen voor de Quiet 500.

Het blad is voor € 10,- te koop bij Livius, Polare en via de website www.quiet500.nu. De opbrengst gaat naar de Stichting Tilburgse Voedselbank en de stichting Broodnodig.