De Fictiefabriek (persbericht)

Diederik Stapel en A.H.J. Dautzenberg beginnen samen De Fictiefabriek. Ze willen hiermee tegenwicht bieden aan het Opschonend Realisme en een nieuwe draai geven aan hun bestaan. Ze gaan de verbeelding eren, de springbron van het leven. ‘We zijn niet ons brein, we zijn fictie.’

Vlaggenschepen van De Fictiefabriek zijn een gelijknamige theatervoorstelling en een boek.
De voorstelling zal in het theaterseizoen 2014-2015 te zien zijn in de Nederlandse zalen. KIK Productions (Utrecht) verzorgt het impresariaat.
Het boek wordt opgenomen in het fonds van uitgeverij Atlas-Contact (Amsterdam). Het verschijnt in de zomer van 2014.

De Fictiefabriek staat voor lef, vernieuwing, daadkracht en ondernemerschap. De Fictiefabriek wordt een partner voor het culturele veld, voor het onderwijs, maar vooral ook voor het bedrijfsleven.

De voorstelling
Twee mannen komen elkaar tegen. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken, maar weten niet goed waarom. Wat bindt de verlegen arbeiderszoon en de voormalige corpsbal? De mannen besluiten op onderzoek uit te gaan en komen er gaandeweg achter dat ze het allebei niet redden zonder fantasieën en illusies. Hersenschimmen bepalen het ritme van hun dag, de kleur van hun gevoel. Zijn ze wel wie ze zeggen dat ze zijn?

Stapel + Dautzenberg gaan samen met het publiek op zoek naar de verdichting in het leven, in hún leven. Ze confronteren, experimenteren, belijden en ontroeren. Maar bovenal eren ze de verbeelding, de springbron van ons leven. We zijn niet ons brein, we zijn fictie. We hebben allemaal inspirerende vergezichten nodig, droombeelden die het leven verrijken.

De Fictiefabriek is een authentieke voorstelling van twee nieuwkomers in het theater. Een eigenzinnig experiment van twee bevlogen professionals die niet bang zijn om volstrekt nieuwe paden te verkennen.

Het boek
Stapel + Dautzenberg verkennen in brieven het spanningsveld tussen fictie en werkelijkheid. Ze gaan op zoek naar hun drijfveren en sparen zichzelf daarbij niet. Het boek vormt de belijdenis van De Fictiefabriek.

Schrijver en econoom A.H.J. Dautzenberg (Heerlen, 1967) maakte naam door zijn provocerende spel met feit en fictie. Hij publiceerde met succes verhalen, romans, essays en poëzie. Met De Fictiefabriek maakt hij zijn theaterdebuut.

Ex-wetenschapper Diederik Stapel (Oegstgeest, 1966) werd vooral bekend vanwege zijn opzienbarende wetenschappelijke fraude. Tegenwoordig probeert hij zijn extreme behoefte aan Eureka-momenten beter te rijmen met zijn liefde voor postmoderne opvattingen over de werkelijkheid.

Stapel en Dautzenberg geven voorlopig geen interviews over De Fictiefabriek. Ze zijn hard aan het denken, schrijven, tekenen, overleggen, ontwerpen, leren, luisteren, experimenteren en oefenen.