Een seculiere opstandingsroman

Het Christelijk Weekblad, het nieuws- en opinieblad voor gelovig Nederland, heeft A.H.J. Dautzenberg ontmaskerd:
‘Zoekend naar een manier om de nieuwe roman Extra tijd van A.H.J. Dautzenberg te begrijpen, valt mij een zin uit het Nieuwe Testament binnen: “Wij zijn meer dan overwinnaars, in Hem die ons heeft liefgehad” (…) Ergens in het verhaal duikt Johnny Cash op, een kunstenaar die zich er niet voor schaamde dat het christelijk geloof door zijn hoofd spookte. Het vuur dat achter Extra tijd brandt, heet dan ook gewoon evangelie: “In dit alles zijn wij meer dan overwinnaars.” Extra tijd kun je zien als een seculiere opstandingsroman: Het geloof in Christus is immers het ultieme parallelverhaal, dat onze banale belevenissen in een ander licht zet (…) Het is misschien wat flauw om Roda JC (!) te verbinden met de initialen van de Verlosser. Al gebeurt het andersom wel, in het geval van Johan Cruijff (…) Het is alsof een onzichtbaar iemand een kruis slaat boven het verhaal (…) In deze roman zijn de passie van een Kerkradenaar die leeft voor zijn club, en de machteloze fantasieen van zijn zoon – die op zichzelf een nederlaag zijn, in een onzichtbaar gebaar tussen schrijver en lezer op een hoger plan getild.’