Persbericht:
Financial Times (FT) heeft na twee jaar (en meer dan vijftig bijdragen) de samenwerking met het bedrijf Dautzenberg en Hannema opgezegd. De reden is Dautzenbergs steun aan Vereniging Martijn. Ook Dautzenbergs compagnon Erik Hannema mag niet meer voor het blad Nederlands Pensioen & Beleggingsnieuws (npn, een uitgave van FT) schrijven. FT gaat elk gesprek met Dautzenberg uit de weg.
‘The reason for this termination is due to Mr Dautzenberg’s support with the organisation known as Vereniging Martijn (…) The states aims of Martijn are extremely unpleasant and run totally contrary to the values of our own organisation.’ Was getekend Eduardo Llull, Group Managing Editor, FT Asset Management.
Een paar weken eerder werd Dautzenberg opgebeld door Anke Claassen, hoofdredacteur van npn. Een groot pensioenfonds had haar verzocht om Dautzenberg uit de redactie te verwijderen, vanwege zijn werk voor Martijn. Tijdens dit gesprek opperde Claassen dat Dautzenberg publiekelijk pedofielen moest oproepen om zich te laten behandelen. Dautzenberg weigerde dit.
Zowel Claassen als Llull (‘There is nothing further to discuss’) zijn niet bereid om met Dautzenberg over de kwestie te praten. Claassen is op de hoogte van Dautzenbergs motieven om Martijn te steunen en zijn publicaties hierover in onder andere de Volkskrant en NRC. De vrijheid van meningsuiting wordt blijkbaar niet gerespecteerd door elk journalistiek medium.
A.H.J. Dautzenberg is bedrijfseconoom en heeft zich de afgelopen jaren samen met journalist Erik Hannema gespecialiseerd in de pensioenproblematiek.
A.H.J. Dautzenberg is daarnaast schrijver. Zijn publieke steun aan Martijn heeft tot een stroom aan (negatieve) reacties geleid. Op 2 maart gaf hij tijdens een persconferentie in Nieuwspoort aan te stoppen met zijn adviseurschap voor Martijn. Als reden gaf hij aan: ‘de in goedkoop frietvet gedoopte pijlen van de pedojagers raken meer en meer mijn familie.’
Dautzenberg ontvangt ook de nodige steunbetuigingen, onder andere van kinderpsychiaters en hulpverleners.
De schrijvers houden zich opvallend stil. Met uitzondering van Joost Zwagerman; in de Volkskrant opperde hij dat Dautzenberg gek is en nodig aan de Prozac moet.
Dautzenberg heeft een advocaat gevraagd om naar de zaak te kijken.