Jaarlijstjes

A.H.J. Dautzenberg duikt op in een aantal jaarlijstjes:

Het Financieele Dagblad, Vogels met zwarte poten kun je niet vreten bij vier beste Nederlandstalige boeken van het jaar: ‘Dautzenberg is dé literaire ontdekking van 2011 (…) Het werk van deze auteur is spits, speels, hilarisch, treiterziek en ver verwijderd van de brave hoofdstroom waarin de vaderlandse letteren voortkabbelen’

NRC Handelsblad, Samaritaan bij vijf boekentips voor cultuurcadeaus in december: ‘Dautzenberg onderzoekt de egocentrische drijfveren van zijn orgaandonatie en geeft zijn nier het woord: ‘You talkin’ to me?’

Trouw, favoriete boeken van 2011: ‘A.G.H. (sec!) Dautzenberg debuteerde met Vogels met zwarte poten zijn niet te vreten (sec!), een bundel vol tegendraadse en provocerende verhalen, en liet daar korte tijd later de roman Samaritaan op volgen. Dat tweede boek prikte even amusant als bijtend een aantal vrome illusies betreffende orgaandonatie door’

HP/De Tijd, op 40 in lijst Nederlander van het Jaar: ‘In een jaar tijd heeft Anton Dautzenberg zich veelvuldig in de kijker weten te spelen. Door bijvoorbeeld een interview met Ian ‘Lemmy’ Kilmister, de frontman van Motorhead, over economie te verzinnen voor de VPRO Gids. En dat pas na publicatie toe te geven. Door lid te worden van pedofielenvereniging Martijn, louter om een punt te maken tegen de ‘heksenjacht op pedofielen’. En door het boekje Rock € Roll – Economie voor en door leken verklaard uit te brengen met nog meer verzonnen interviews met Marlies Dekkers, Ronnie Brunswijk, Inger Nilsson en Ronald de Boer (die het boekje nu uit de handel wil laten halen). Dautzenberg schreef ook nog een roman over het bij leven doneren van een nier. Samaritaan kwam op de longlist voor de AKO Literatuurlijst. Kortom, Anton Dautzenberg brengt weer wat reuring, en kan niet alleen aandacht trekken, maar ook schrijven’