Ronald De Boer wil verbod Rock € Roll

De verklaring van A.H.J. Dautzenberg:

Begin augustus publiceerde ik het boekje ‘Rock € Roll, economie voor en door leken verklaard’, een bundeling fictieve interviews over economische vraagstukken (www.kleineboekjes.nl).

Naast Marlies Dekkers, Ronnie Brunswijk, Inger ‘Pippi Langkous’ Nilsson en Motörhead-boegbeeld Lemmy ‘interviewde’ ik Ronald de Boer. Ik ‘sprak’ hem in zijn woonplaats Qatar. Hij had veel zinnigs te melden over beleggen. ‘Ik ben een offensieve belegger’, was de titel van het interview.

Onlangs kreeg mijn uitgever (Contact, Amsterdam) een brief van De Boers advocaat. Die opent met een opsomming van de carrière van Ronald de Boer, om aan te geven dat de voormalig international ‘een verzilverbare populariteit’ geniet.

Vervolgens wordt de uitgever gesommeerd per direct alle exemplaren van mijn boek uit de winkels te halen, een fikse schadevergoeding te betalen (bankrekeningnummer dit en dat) en een rectificatie te plaatsen in De Telegraaf, Algemeen Dagblad, Het Financieele Dagblad en De Volkskrant. De rectificatie moet op de voorpagina staan of anders paginagroot worden afgedrukt. De tekst werd er voor het gemak bijgeleverd.

Mijn uitgever heeft ook een advocaat ingeschakeld.

Mijn eerste reactie is: waar haalt De Boer het lef vandaan om zich met (mijn) literatuur te bemoeien? Bepaalt hij, net als zijn grote leermeester Johan Cruijff, wat wel en vooral níet mag?

Over Cruijff gesproken: in de brief van de advocaat wordt expliciet naar het grote orakel verwezen. Wat ik De Boer over hem laat zeggen, is volgens de advocaat ‘een opzettelijk gefabriceerde leugen’. Nee hoor, het is fictie, literatuur, satire. Zoals ook op verschillende plaatsen in mijn boekje wordt vermeld. Goed lezen is blijkbaar een kunst.

Tot zover mijn reactie. Ik wil me niet te veel in de ‘strijd’ mengen, ik ben bezig met de laatste hoofdstukken van mijn (voetbal)roman Extra Tijd.

Voor meer informatie: Cindy Eijspaart, Uitgeverij Contact, tel. 020-5352541.