Bleeker – een naschrift

A.H.J. Dautzenberg reageert op de kritiek dat hij in De Uitdrijving Van Henk Bleeker een hakenkruis ‘gebruikt’:

Het nazisme is in de afgelopen zestig jaar dusdanig geïroniseerd en gepersifleerd in films, romans, beeldende kunst en met rare accenten opgeleukte tv-series, dat het niet lang meer zal duren voordat Hitler wordt bijgeschreven in het illustere rijtje kleurrijke demiurgen met namen als Caesar, Karel de Grote, God en Napoleon.

De swastika wordt daarmee zo langzamerhand een obligaat museaal object, dat niettemin een onuitputtelijk onderwerp vormt voor verziende en nostalgisch ingestelde promovendi op gerenommeerde universiteiten in landen die weten hoe het moet.

De nieuwe tokens van het ‘kwaad’ hebben hun absolute vorm nog niet helemaal gevonden en sudderen voorlopig in goedkope zonnebloemolie, op een laag pitje, in een bij de Blokker met fikse korting aangeschafte hapjespan met een degelijke antiaanbaklaag.

Dat had Reve destijds in Kortrijk al goed in de smiezen…